Sunday, April 7, 2013

puding Cocktail


Bahan-bahan 

  • Bahan utk Puding:
  • * 1paket tepung kastad (Bird 300grm) 2sudu gula pasir 1 ltr air masak 2 sdu susu sejat
  • Bahan utk kuah :
  • ** 1 tin susu sejat F n N 5 sudu gula pasir 500ml air masak 1 tin buah-buahan koktel
  • [ Hidangan yang enak bergantung pada bahan dan kreativiti memasak.]

Cara-cara

  1. Panaskan periuk. 
  2. Masukkan tepung kastad, susu sejat, gula, dan air.Kacau hingga sebati. (Air dimasukkan sedikit2.jika keras, boleh ditambah lgi air dan sebaliknya.
  3. Adunan perlu sentiasa dikacau dan menggunakan api yang kecil sahaja). Setelah adunan betul-betul masak, angkat dan tuangkan dalam loyang atau acuan. sejukkan dalam peti sejuk.
  4. Panaskan periuk.
  5. Masukkan susu sejat,gula, dan air.Kacau hingga sebati. (Gunakan api yang kecil sahaja.air boleh dikurangkan jika mahu lebih rasa susu). 
  6. Setelah 5-7 minit, angkat dan campurkan buahan koktel.Kacau sedikit dan simpan dalam peti sejuk.
  7. Hidangkan puding beserta kuah susu yang diletak air batu.


No comments:

Post a Comment