puding Cocktail
Bahan-bahan
- Bahan utk Puding:
- * 1paket tepung kastad (Bird 300grm) 2sudu gula pasir 1 ltr air masak 2 sdu susu sejat
- Bahan utk kuah :
- ** 1 tin susu sejat F n N 5 sudu gula pasir 500ml air masak 1 tin buah-buahan koktel
- [ Hidangan yang enak bergantung pada bahan dan kreativiti memasak.]
Cara-cara
- Panaskan periuk.
- Masukkan tepung kastad, susu sejat, gula, dan air.Kacau hingga sebati. (Air dimasukkan sedikit2.jika keras, boleh ditambah lgi air dan sebaliknya.
- Adunan perlu sentiasa dikacau dan menggunakan api yang kecil sahaja). Setelah adunan betul-betul masak, angkat dan tuangkan dalam loyang atau acuan. sejukkan dalam peti sejuk.
- Panaskan periuk.
- Masukkan susu sejat,gula, dan air.Kacau hingga sebati. (Gunakan api yang kecil sahaja.air boleh dikurangkan jika mahu lebih rasa susu).
- Setelah 5-7 minit, angkat dan campurkan buahan koktel.Kacau sedikit dan simpan dalam peti sejuk.
- Hidangkan puding beserta kuah susu yang diletak air batu.
No comments:
Post a Comment