Sunday, April 7, 2013

Pecal


Bahan-bahan ( untuk 5 orang makan )

  • 1 biji sengkuang 
  • 1 ikat kangkung dicelur dan potong pendek-pendek
  • 1 batang timun 
  • 30sen taugeh dicelur
  • 1/2 biji nanas dipotong kecil-kecil
  • 3 keping tauhu digoreng dan potong nipis
  • Bahan kuah
  • 2 inci belacan dibakar atau goreng
  • 50 sen cili kering digoreng
  • 50 sen bawang merah india digoreng sebiji-sebiji
  • RM1.00 kacang tanah digoreng
  • Air Gula melaka ikut suka kemanisan

Cara-cara

  1. Bahan kuah kacang dicampur kesemua ke dalam blender bersama sedikit air asam jawa serta minyak yang digunakan utk goreng bawang. 
  2. Sudah siap kuah kacangnya. Tak perlu di masak.
  3. Masukkan timun, nanas,sengkuang, taugeh, kangkung serta tahu dalam satu bekas dan balik-balikkkan. 
  4. Sendukkan kedalam pinggan serta dituangkan kuah kacangnya.



No comments:

Post a Comment